FORUM.GSMCENTER.PL  
Rejestracja FAQ Kalendarz Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Wróć   FORUM.GSMCENTER.PL > GSM Mania > Maemo5 > Szukam
Przeładuj stronę Muzyka i filmy w N900

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Muzyka i filmy w N900
stare
  (#1)
BlueBlazer Offline
Bywalec
BlueBlazer ze spektakularną aurą wokoł siebieBlueBlazer ze spektakularną aurą wokoł siebie

Model Telefonu:
N900 N95-2 N85

Domyślnie Muzyka i filmy w N900 - 06-02-10, 16:29

Witam, mam pare pytan jako nowicjust Maemo:
1) Czy jest jakis odtwarzacz, ktory odczyta napisy w formacie .txt? czy trzeba je wtapaic zamim sie zgra film do telefonu?

2) Film lepiej napierw skonwertowac do rozduelczisci 800x480 czy wrzucic tak jak jest?

3) Czy w N900 odtworze filmy w formacie rmvb i rmv?

4)Czy odtwarzacz muzyczny fabryczny jest najlepszy z instniejacych, czy jest jakas lepsza alternatywa? Chodzi mi przede wszytkim o equalizer.

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#2)
VeR Offline
VeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszych

Model Telefonu:
Nokia N900 + JABRA BT3030

Domyślnie 06-02-10, 16:36

1. nie ma, napisy trzeba "wtopić"

2. Filmy 800x480 po skonwertowaniu są bardzo obszerne, więc jeśli nie chcesz ich odtwarzać na TV przez kabel TV - Out to wgrywaj je normalnie bez konwersji.

3. Po pobraniu pakietu kodeków - Tak (zajrzyj tu : LINK)

4. Fabryczny Najlepszy. Nie ma w Nim Equalizera, ale nikt do tej pory nie narzekał na jakość dźwięku ani na słuchawkach ani na głośniczkach.

"Pstryk Team"

Popieram Internet Bez Chamstwa

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#3)
Oli15 Offline
Nowy
Oli15 na dobrej drodze,tak trzymaj!

Domyślnie 07-02-10, 13:16

I klops

Da się odtworzyć filmy z napisami w formacie .txt. Tyle, że trzeba się pozbyć polskich ogonków. Grzegrzółka XP będzie w tym pomocna. KMPlayer świetnie obsługuje tyle, że w trzeba wybrać odpowiedniego playera czyli naciskamy przycisk "Select Player" i wybieramy "mplayer". Napisy trzeba oczywiście wrzucić do tego samego folderu co film z tą samą nazwą i oczywiście końcówką .txt. Uprzednio trzeba się jeszcze w ten oto odtwarzacz wyposażyć czyli ściągnąć, ale to już w innym dziale

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#4)
Koni91 Offline
Nowy
Koni91 na dobrej drodze,tak trzymaj!

Model Telefonu:
Nokia N900

Domyślnie 09-02-10, 01:43

Cytat:
Napisał VeR Zobacz post
4. Fabryczny Najlepszy. Nie ma w Nim Equalizera, ale nikt do tej pory nie narzekał na jakość dźwięku ani na słuchawkach ani na głośniczkach.
I tutaj sie nie zgodze... jak są jakies filmy w duzej rozdzielczosci (bo chyba o to chodzi zeby nie konwertowac skoro nasza machineria moze takie odtwarzać) to filmy sie przycinaja.. jeszcze jak jest maly film i avi to tego tak nie widac, ale jak rmvb lub w lepszej jakosci to juz tak fajnie nie jest.. dlatego duzo lepszy jest ten KMPlayer bo filmy sie nie przycinaja, szybciej chodzi no i dzialaja napisy. Dzieki wielkie Oli ze napisales o tym odtwarzaczu bo inaczej bym go nawet nie pobieral

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#5)
VeR Offline
VeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszychVeR najlepszy z najlepszych

Model Telefonu:

Domyślnie 09-02-10, 11:15

koni a co ma equalizer do filmu ? mnie na standardowym odtwarzaczu zarówno na telefonie jak i na TV-Out odtwarza filmy bez najmniejszej przycinki. Zarówno skonwertowane do 800x480 jak i bez konwersji

"Pstryk Team"

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#6)
Koni91 Offline
Nowy
Koni91 na dobrej drodze,tak trzymaj!

Model Telefonu:
Nokia N900

Domyślnie 09-02-10, 11:57

Cytat:
Napisał VeR Zobacz post
koni a co ma equalizer do filmu ? mnie na standardowym odtwarzaczu zarówno na telefonie jak i na TV-Out odtwarza filmy bez najmniejszej przycinki. Zarówno skonwertowane do 800x480 jak i bez konwersji
to nie rozumiem... sprobuj sobie odtworzyc filmy rmvb na oryginalnym odtwarzaczu.. jesli Ci sie nie bedzie przycinalo tzn ze cos z moim telefon jest nie tak.. (a i przez przycinanie nie mam na mysli takiej masakry ze filmu sie nie da ogladac tylko takie widoczne co mnie (moze nie wszystkim) przeszkadza)

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#7)
BlueBlazer Offline
Bywalec
BlueBlazer ze spektakularną aurą wokoł siebieBlueBlazer ze spektakularną aurą wokoł siebie

Model Telefonu:
N900 N95-2 N85

Domyślnie 09-02-10, 12:24

Oli, chyba jednak bardziej pracochlonny jest ten sposob ktory podales, czyli pozbywanie sie polskich znakow. Wklejenie napisow to kwestia 2 minut (przy moim slabym laptopowym 1.6GHz procesorze), z tym, ze tworzy sie nowy plik avo na kompie, ale to chyba nie problem przy dziesiejszych pojemnosciach dyskow. Ja przynajmniej tak robie i jestem w pelni zadowolony.
Jedyne co troche mi przeszkadza (w kwestii audio juz) to wlasnie brak equalizera i ustawien dzwieku - tak jak ma to miejscie w symbianie, czyli np dzwiek przestrzenny. Ale nie jest zle. Poza tym moze w nowym FW cos poprawia (lacznie z obsluga nowych formatow).

Na prosbe Oliego, przedstawiam moj sposob na szybkie wklejenie napisow.
1) sciagamy program AVIAddXSubs (ja mam wersje 8.1)
2) sciagamy (albo juz mamy) SubEdit Player
3) za pomoca SubEdita zmieniamy format napisow z .txt na .srt (w sube edocie otweiramy napisy, "plik" - "eksportuj" jako .srt). Zanim je eksportujemy, trzeba sprawdzic czy napisy maja ten sam fps co film. FPS filmu widac w sub edicie podczas otwarzania, a plik txt mozna zmienic w "napisy" - "konwertuj format napisow". Najczesciej jest to jednak 25.000 i ja wale w ciemno zawsze na 25.000 - a jak tak nie jest, to napisy beda sie slizgac, wiec trzeba powtorzyc operacje z wlasciwym FPS.
4) Napisy w formacie .srt musza byc nie tylko w tym samym katalogu co film, ale MUSZA miec ta sama nazwe co film czyli np. janek25urodziny.avi i janek25urodziny.srt
5) jak juz mamy napisy w formacie .srt to odpalamy AVIAddXSubs i w pierwszym okienku wrzucamy nasze napisy. W zakladce Configuration 1 , ustawiamy language na polish a charakter set na eastern europe. Klikamy Subtitled Divix File i czekamy az napoisy sie wkleja.

6) w programie mozna jeszcze ustawic wielkosc, kolor i pozycje napisow, ale ja nic nie zmienialem bo mi takie pasuja.

Opis moze przydlugawy, ale sama operacja nie jest skomplikowana i co najwazniejsze - bardzo szybka (najszybsza jaka testowalem) i za drugim czy trzecim razem, robi sie ja z pamieci.

Ostatnio edytowane przez BlueBlazer ; 09-02-10 o 12:48

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#8)
VeR Offline

Model Telefonu:

Domyślnie 09-02-10, 13:56

tak jak mówiłem. Scalenie Napisów z Filmem jest najlepszym rozwiązaniem.

Co do RMVB to rzeczywiście czasami się zdarzy ścinka (raz na 2-3 minuty) ale to tylko na TV - Out bo normalnie na Tel jak odtwarzam to zero ścinki. Może masz dużo widgetów na pulpicie itp i stad te przycinki. Ja mam 1 pulpit zamiast 4 i mam tylko skróty na nim i zero widgetów Dlatego może chodzi mi płynnie

"Pstryk Team"

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#9)
macias17 Offline
Nowy
macias17 na dobrej drodze,tak trzymaj!

Domyślnie 18-02-10, 11:13

Cytat:
Napisał BlueBlazer Zobacz post
Oli, chyba jednak bardziej pracochlonny jest ten sposob ktory podales, czyli pozbywanie sie polskich znakow. Wklejenie napisow to kwestia 2 minut (przy moim slabym laptopowym 1.6GHz procesorze), z tym, ze tworzy sie nowy plik avo na kompie, ale to chyba nie problem przy dziesiejszych pojemnosciach dyskow. Ja przynajmniej tak robie i jestem w pelni zadowolony.
Jedyne co troche mi przeszkadza (w kwestii audio juz) to wlasnie brak equalizera i ustawien dzwieku - tak jak ma to miejscie w symbianie, czyli np dzwiek przestrzenny. Ale nie jest zle. Poza tym moze w nowym FW cos poprawia (lacznie z obsluga nowych formatow).

Na prosbe Oliego, przedstawiam moj sposob na szybkie wklejenie napisow.
1) sciagamy program AVIAddXSubs (ja mam wersje 8.1)
2) sciagamy (albo juz mamy) SubEdit Player
3) za pomoca SubEdita zmieniamy format napisow z .txt na .srt (w sube edocie otweiramy napisy, "plik" - "eksportuj" jako .srt). Zanim je eksportujemy, trzeba sprawdzic czy napisy maja ten sam fps co film. FPS filmu widac w sub edicie podczas otwarzania, a plik txt mozna zmienic w "napisy" - "konwertuj format napisow". Najczesciej jest to jednak 25.000 i ja wale w ciemno zawsze na 25.000 - a jak tak nie jest, to napisy beda sie slizgac, wiec trzeba powtorzyc operacje z wlasciwym FPS.
4) Napisy w formacie .srt musza byc nie tylko w tym samym katalogu co film, ale MUSZA miec ta sama nazwe co film czyli np. janek25urodziny.avi i janek25urodziny.srt
5) jak juz mamy napisy w formacie .srt to odpalamy AVIAddXSubs i w pierwszym okienku wrzucamy nasze napisy. W zakladce Configuration 1 , ustawiamy language na polish a charakter set na eastern europe. Klikamy Subtitled Divix File i czekamy az napoisy sie wkleja.

6) w programie mozna jeszcze ustawic wielkosc, kolor i pozycje napisow, ale ja nic nie zmienialem bo mi takie pasuja.

Opis moze przydlugawy, ale sama operacja nie jest skomplikowana i co najwazniejsze - bardzo szybka (najszybsza jaka testowalem) i za drugim czy trzecim razem, robi sie ja z pamieci.
no nie wiem czy nie łatwiej po prostu pozbyc się polskich znaków w SubEdit Pro sposób który podałeś jest bardziej męczący

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#10)
BlueBlazer Offline
Bywalec

Model Telefonu:
N900 N95-2 N85

Domyślnie 19-02-10, 06:01

Jesli masz N900 to od razu ja wyrzuc, bo skoro meczy Cie wklejenie napisow, to niektore operacje na N900 moga zameczyc Cie na smierc.

Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania