Witajcie. Dostałem dzisiaj swój egzemplarz N900 i przyszedł czas na podzielenie się doznaniami
Tak więc zaczynamy :
1. Pudełko i akcesoria :
Po otworzeniu przesyłki nie byłem w szoku, bo tego sie spodziewałem. Pudełko podobne do tego od N97 (czarne z wytłoczeniem) a w środku telefon, ładowarka, szmatka do czyszczenia ekranu z logo nokia, kabel USB do transmisji danych z komputerem, kabel do podłączenia do TV, ładowarka i co się coraz bardziej popularne - przejściówka ze starych ładowarek na te nową micro USB. Oczywiście Fakturka od Nokia Poland, książeczka serwisowa iii - słuchawki dokanałowe z zestawem gumek w kolorze białym. ale do Tego jeszcze dojdziemy

(w zestawie jest brak fabrycznej płyty CD z oprogramowaniem do połączenia z PC)
2. Wygląd & Pierwsze uruchomienie :
Telefon wygląda elegancko, chociaż troszkę cegłowato. Mnie ten fakt nie zraża, gdyż miałem już kilka "dużych" telefonów. Tylna klapka, na zatrzaski podobne do tych z N97 oraz znajomo wyglądająca przesłona do aparatu, do której zaimplementowana została nóżka dzięki której telefon nie leży, a jest nachylony pod kątem podłoża, co ułatwia np oglądanie filmów.
Klawiatura jest przyjemna w użytkowaniu, chociaż po przyzwyczajeniu do tej z N97 mam problem z niektórymi klawiszami ,które sa kilka milimetrów w innym miejscu niż w tamtej Nokii. (trzeba się przyzwyczaić). Po mimo tego, pisze się szubko i przyjemnie, bez pomyłek, bo klawisze są dobrych rozmiarów, wystarczająco odseparowane od siebie i łatwo wyczuć czy został już wciśnięty.
Po bokach mamy 2x Głośniki Stereo, które grają naprawdę ładnie. Tu nie mogę się przyczepić. Mamy także guzik ON/OFF oraz suwaczek do blokowania/odblokowania klawiatury.
Co mnie zaskoczyło, na przodzie, w miejscu gdzie w N97 był czujnik zbliżenia, jest Dioda która sygnalizuje o różnych zdarzeniach (biały - telefon jest włączony, pomarańczowy - ładowanie, zielony - pełne naładowanie, Niebieski - nieodebrane połączenie/sms). Stan Baterii podczas uruchomienia był równy ok 3/4.
Pierwsze uruchomienie przebiegło bez żadnych problemów. Ku uciesze moich oczu pojawiło się znane logo Nokia z łapkami. zaraz potem, zaproszono mnie do obejrzenia filmu demonstracyjnego który przedstawia możliwości Maemo i N900. Fajny, ale nic nowego się nie dowiedziałem

Pierwsze kroki pokierowałem w stronę konfiguracji Wi-Fi i wpisywania klucza WEP, bo istotą tego telefonu jest dostęp do internetu. Gdy już wszystko skonfigurowałem postanowiłem pobawić się (kopiowanie kontaktów, zmiana tapety, dzwonków, pograłem w gry, porobiłem fotki itp). Było to koło godziny 14, teraz mamy godzinę 20 i telefon ma jeszcze połowę baterii (a jeszcze go nie ładowałem - stan baterii = fabryczny) więc nie sądzę bym miał problemy z zasilaniem.
3.Muzyka & multimedia
Standardowy odtwarzacz muzyczny nie powala na kolana interfejsem, ale jest "simple & user friendly". Nie miałem najmniejszych problemów ze znalezieniem głośności, Ustawień EQ i wyboru listy wyświetlania utworów. Jest zadowalający. Co do dźwięku - Bajka. i nie jest to przesada chorego maniaka Nokii, tylko stwierdzenie człowieka który naprawdę słucha dużo muzyki i ceni sobie dobre brzmienie. Mowa oczywiście o fabrycznych słuchawkach, które są : wygodne, z mikrofonem/guziczkiem odbierania połączeń i z odpowiednio długim kabelkiem. Już nie mogę się doczekać jak wypróbuje na Niej moje słuchawki Creative'a

Wideo - te wgrane już na telefon działają bez ścinki, równo idzie dźwięk z obrazem, który jest nadzwyczaj żywy i ostry. Dla testów wgrałem filmik przekonwertowany na 800x480 fps25 i muszę powiedzieć że transporter 3 nawet w kinie nie wyglądał tak fajnie, co ciekawe - gdy wyłączymy odtwarzacz filmów, po czy znów go otworzymy i wybierzemy oglądany poprzednio film, będzie on w zatrzymany w tym samym momencie w którym przestaliśmy go oglądać.
4. Aparat Foto
Znane już dobrze nam 5 Mpxl, i przesłonka aparatu dobrze się sprawują. Nie zauważam większych różnicy w stosunku do N97. Jedynie tyle że istnieje taki bajer jak "Tagowanie" zdjęć, np danymi z pozycji GPS.
Filmy kręci się fajnie, nie ma typowego dla komórek "opóźnienia" w obrazie rzeczywistym z tym co widnieje na ekraniku. Lampki LED dobrze doświetlają fotki, co dla mnie jest ważne (jak niektórzy zauważyli prowadzę raczej życie nocne)
5. System, aplikacje i gry
Maemo 5 już na pierwszy rzut oka robi wrażenie bardzo zaawansowanego technologicznie, i utwierdza mnie w przekonaniu że w takim zestawieniu Maemo5 = Win XP a Symbian = Win 98SE. Płynność zmiany okien, stabilność pracy i wielozadaniowość to synonimy tego systemu. Jak niektórzy zauważyli, telefon ma możliwość pracy póki co w większości przypadków w trybie panoramicznym, a w trybie portretowym jest dostępna opcja dzwonienia i wybierania numerów. Mają prawdopodobnie to poprawić w którejś z aktualizacji. Ale i na to jest sposób - Trochę wyżej macie filmik jak to zrobić
Maemo5 został wyposażony w widok otwartych zadań/aplikacji, w których widzimy w czasie rzeczywistym co mamy otwarte i co się aktualnie dzieje (np oglądamy film, i przełączymy się na przeglądarkę bez pauzowania filmu, a w podglądzie otwartych aplikacji, w okienku które reprezentuje odtwarzacz widzimy film który nadal jest w procesie odtwarzania)
Ciekawe i użyteczne jest to ze mamy do swojego własnego zagospodarowania 4 pulpity, na których umieszczamy sobie skróty, widżety, aplikacje jak odtwarzacz, prognozę pogody oraz skróty do kontaktów, zakładki do stron internetowych itp.
Aplikacji póki co jest mało, chociaż w necie krąży już wiele zapowiedzi od znanych producentów (Sygic, Fring, Skype, GaGa, GameLoft itp) że zajmą się programowaniem na tę platformę, na co z wielką nadzieją liczę.
To co na razie jest dostępne, w szczególności z poziomu telefonu wystarcza na odkrywanie możliwości telefonu. Naliczyłem póki co 107 aplikacji do pobrania z poziomu telefonu. Niektóre przydatne, inne mniej ... ale co poradzić? Póki co proste gry typu bomberman, tetris, bounce 3D, arkanoid iii - Emulatory konsol takich jak GBA GBC, Nintendo 64, SNES, Commodore, Atari. jestem właśnie w trakcie szukania ciekawych romów do tych gier, ale mam już kilka i gry chodzą płynnie, i aż się łezka w oku kręci jak przypomnę sobie tamte czasy
6.GPS
Napisałem specjalnie osobny punkt o nawigacji bo mnie zszokowała! Włączyłem zainstalowaną wersję Nokia Maps, tak żeby zobaczyć o co chodzi, jak to wygląda i takie tam ... a Tu po ok 1 minucie grzebania w ustawieniach, zauważyłem że namierzył moją pozycję, i zasięg GPS był na Full! W mieszkaniu!(Net był odłączony więc A-GPS odpada)
Coś niesłychanego, szczęka mi opadła i język się ubrudził w okruchach pod biurkiem

Póki co Nokia maps nie prosi się o żadną licencję, żadną rejestrację, wszystko działa. Nie wiem czy tak być powinno, bo nie korzystałem nigdy z tego nawigatora, bo może to normalne.
7. Internet & Wyjście TV
Całą istotą N900 jest możliwość dzwonienia połączona z tabletem internetowym. Przeglądarka oparta na Mozilla Forefox, jest dobra, by nie powiedzieć wspaniała. Po dostosowaniu Rozmiaru czcionki na wyświetlanych stronach, jest bardzo przyjemna dla oka i ma bardzo intuicyjną obsługę. W łatwy sposób możemy sobie coś przybliżyć, oddalić lub zaznaczyć wybrane fragmenty tekstu i skopiować. Co jest przydatne, filmiki z YouTube i z innych portali można oglądać bezpośrednio w przeglądarce... i Tu zaczyna się Magia

Po podłączeniu N900 do telewizora (Phillips 42" FullHD) możemy oglądać filmiki czy przeglądać strony na wspanialej rozdzielczości, nie tracąc przy tym na jakości dźwięku. Filmy z odtwarzacza grają płynnie i ostro, co daje efekt jak przy oglądaniu filmów prosto z DVD.
8. Podsumowanie
Telefon fajny. Duży ale fajny

Musze jeszcze się przyzwyczaić do interfejsu, ale podejrzewam że to kwestia kilku dni zabawy. Jednak ten 1 GB Ramu, robi swoje, bo telefon nie zaliczył mi jeszcze żadnego restartu czy nawet ścinki podczas robienia kilku zadań na raz. Jestem gotów polecić go każdemu kto zastanawia się nad kupnem tego urządzenia, bo wart jest swoich pieniędzy, a na pełen support (aplikacje, nawigacje, gry, themsy) nie trzeba będzie długo czekać, gdyż jest to system typu "Open Source" co oznacza że każdy może coś na to zaprogramować, i udostępnić, a co idzie za tym, gdy ktoś posiądzie jakąś aplikację, to bez problemów będzie ją mógł udostępniać innym użytkownikom tego urządzenia - bez Certyfikatów, lecz może z płatnymi licencjami (ale od czego są Key-Generatory

)
Gdyby ktoś miał jakieś pytania, dotyczące czegoś o czym nie napisałem, pytajcie w Tym temacie a ja postaram się wam wyczerpująco odpowiedzieć
mam nadzieję że chociaż kilka osób poświęci chwilę na przeczytanie moich opinii, bo troszkę się napociłem by to napisać i strasznie zdrętwiała mi ręka
Screenami zajmę się później jak już zgłębię w większym stopniu to monstrum
Pozdro - VeR'