Nokia szuka następcy systemu operacyjnego Symbian. Maemo 5 to projekt, który zagościł w najnowszym telefonie N900. Zapowiedziano, że popularny system nawigacyjny Sygic, który jest już znany z wersji dla Symbiana, Windows Mobile, Androida i iPhone OSX trafi także na platformy systemowe Maemo 5.
Wersja kompatybilna z systemem Maemo 5 ma być gotowa pod koniec roku. Aplikacja będzie bardzo podobna do wersji z poprzednich platform systemowych: będzie wyznaczać trasę, uwzględniać jej zmiany w czasie rzeczywistym oraz dostarczać szeregu dodatkowych informacji i funkcji.
Nawigacja będzie zawierać mapy: Europy, Australii, Nowej Zelandii, Ameryki Północnej, Azji Środkowej, Rosji oraz Kolumbii.
Obszerny materiał na temat wersji dla telefonów iPhone zawiera filmik niżej. Można zobaczyć mechanizm wyszukiwania, system ostrzeżeń, POI oraz nawigację w akcji. Na platformie Maemo5 będzie wyglądał niemalże identycznie.
Dostałem jako jeden z beta testerów wersję do sprawdzenia. Poniżej zamieszczam Screeny :
Bardzo podobny przyjazny interfejs znany z S50v5. Niemalże identyczny. Pokrycie map tak samo rewelacyjne. Pozostaje tylko czekać na wersję oficjalną a potem scrackowaną
Witam serdecznie. Mam od niedawna Nokie N900. I mam pytanko dotyczace nawigacji w tym telefonie. Czy sa a moze juz ktos ma jakies programy nawigacynje ktore by moznabylo normalnie sobie uruchomic gdziekolwiek by sie nie bylo i by dzialala? Cos na zasadzie zwyklej nawigacji w samochodzie. Wiem ze teraz trzeba wykupywac jakies pakiety od operatora czy cos w tym stylu. Ale wiem ze na pewno znajda sie sprytni ludzie ktorzy zrobia tak aby ta nawigacja chodzila bez jakis dodatkowych oplat. Teraz jak uruchamia te mapy to laczy sie z internetem normalnie i mozna wyszukac jakas trase ale gdy juz nie ma internetu w poblizu to nie dziala. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz!
Jak pisałem wcześniej - Jestem w trakcie testowania Bety Sygica jako BetaTester. Póki co nie ma innej nawigacji niż Ovi Maps (które nawiasem mówiąc jest kijowe). Niedługo zapewne (kilka tygodni) ukaże się Sygic, i nie trzeba będzie długo czekać aż ktoś sprytny ją scrackuje i będziesz mógł z niej za darmo korzystać w swoim telefonie - nawet bez połączenia z internetem.
Sygica znam z innych urządzeń, więc wiem że to dobra aplikacja. Bardziej interesuje mnie wbudowany moduł GPS - czy nie biega w różne strony i czy nadąża za naszą pozycją? Zwłaszcza między wysokimi budynkami i gęsto zagęszczonymi zabudowaniami?
w mojej mieścinie (Radom) nie ma zbyt wielu drapaczy chmur ale miedzy blokami na osiedlowych uliczkach Dobrze sobie radził (prawie pełen zasięg - bez jednej kreski) za to samo łapanie fixa jest rewelacyjne. Poniżej minuty na zimno
Moim zdaniem nawigacja w tym telefonie zasługuje na ocenę 9/10 lub bardzo dobry żeby nie napisać celujący
Nie chodzi mi nawet o drapacze chmur, tylko np. starą powojenna zabudowę w Gliwicach, gdzie z każdej strony jesteś osłonięty jakimiś kamienicami i tam kiepski odbiornik GPS lubi sobie polatać po bokach, co ma potem opłakane skutki i jest strasznie wnerwiające. Nic, trzeba poczekać aż Nokia doda do swojego sklepu Mobile Maps i wtedy potestować. Tylko coś im się nie spieszy, bo wysłali program już prawie dwa tygodnie temu do Ovi Store i nadal go tam nie ma.