FORUM.GSMCENTER.PL  
Rejestracja FAQ Kalendarz Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Wróć   FORUM.GSMCENTER.PL > GSM Mania > Akcesoria GSM
Przeładuj stronę [Inne] Odbiorniki GPS jakie polecacie??

Akcesoria GSM Karty pamięci / Ładowarki / Słuchawki / Odbiorniki GPS / Baterie i inne

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
[Inne] Odbiorniki GPS jakie polecacie??
stare
  (#1)
noname_conek Offline
noname_conek ze spektakularną aurą wokoł siebienoname_conek ze spektakularną aurą wokoł siebienoname_conek ze spektakularną aurą wokoł siebie

Model Telefonu:
Prezydent

Domyślnie [Inne] Odbiorniki GPS jakie polecacie?? - 30-04-07, 11:48

Witam

Zakładam temat ponieważ wiele osób zamieszcza pytania na forum właśnie o odbiornikach GPS.

Wiec jakie odbiorniki GPS polecacie Wy? Jakie są wady tego odbiornika, jakie zalety? Czekam na Wasze opinie :lol:

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#2)
slawekmalbork Offline
slawekmalbork ze spektakularną aurą wokoł siebieslawekmalbork ze spektakularną aurą wokoł siebieslawekmalbork ze spektakularną aurą wokoł siebie

Model Telefonu:
Nokia N97

Domyślnie 30-04-07, 13:03

Ja tam mam LD-3W Nokii
Bardzo fajny 20 kanałowy odbiornik. Mierzy z dokładnością do 5 m przy małym zachmurzeniu i jest to prawda. Pozatym długo trzyma bateria jak chodzi ne zimno to potrafi wytrzymac 7 dni. Podczas pracy predzej padnie telefon niz odbiornik GPS.
No i markowy nie bedzie problemów z ewentualnimi naprawami czy serwizem.
Polecam naprawde fajny, dokładny odbiornik z mocną baterią a to podstawa.
:-D

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#3)
noname_conek Offline
noname_conek ze spektakularną aurą wokoł siebienoname_conek ze spektakularną aurą wokoł siebienoname_conek ze spektakularną aurą wokoł siebie

Model Telefonu:
Prezydent

Domyślnie 30-04-07, 13:22

slawekmalbork, jakieś minusy? :-P a cena warta towaru? :?:

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#4)
slawekmalbork Offline
slawekmalbork ze spektakularną aurą wokoł siebieslawekmalbork ze spektakularną aurą wokoł siebieslawekmalbork ze spektakularną aurą wokoł siebie

Model Telefonu:
Nokia N97

Domyślnie 30-04-07, 20:04

No minusów to nie znalazłem. Jedynym jak go kupowałem była cena. Ale taraz można go kupic o wiele taniej niż wczesniej. Znalazłem nawet już za 260 zł. A napewno jest wart tej ceny. Mam go już od ponad pół roku i działa bez zarzutu.
No może małym minusem jest tz. zimny start w niektórych warunkach może trwac nawet do 2 min ale żadko się to zdarza. Ja np. trzymam odbiornik cały czas na chodzie aż do rozładowania baterii i na gorąco to 2-5 sek. I już działa.

Nokia N95 8GB RM-320
FW-V31.0.015

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#5)
sliwku Offline
Nowy
sliwku na dobrej drodze,tak trzymaj!

Domyślnie 01-05-07, 20:22

ja zdecydowałem sie na Navibe GB732 puki co spisuje sie swietnie

Porównanie zestawów: Navibe GB732 i Nokia LD-3W
Model____________________________Navibe GB732____Nokia LD-3W
Chipset___________________________SiRF Star III_____SiRF Star III
Wymienny akumulator______________tak, BL-5C_______tak, BL-5C
Czas pracy akumulatora____________~12 godzin_______~12 godzin1)
Zasilacz sieciowy w zestawie_________tak_____________NIE2)
Gniazdo anteny zewnętrznej__________tak____________NIE
Zaczep do paska lub smyczy__________tak____________NIE
Smycz w zestawie___________________tak____________NIE
Automatyczny tryb czuwania___________nie____________TAK3)
Problemy z komunikacją Bluetooth______nie____________TAK4)

1) rzeczywisty czas pracy akumulatora jest krótszy od podanego w specyfikacji producenta
2) "Brak ładowarki sieciowej [w zestawie Nokia LD-3W] sprawia, że odbiornik ten ładować można praktycznie tylko w samochodzie.(...) Problem ten jest szczególnie poważny dla wszystkich tych, którzy planują korzystać z nawigacji nie tylko w samochodzie czy też na łódce, gdzie dostęp do źródła zasilania jest zazwyczaj bezproblemowy. W czasie kilkudniowych pieszych wycieczek, nawigacja GPS jest bowiem równie użyteczna, a bez ładowarki sieciowej trudno będzie podładować odbiornik w czasie pobytu np. w schronisku."

3) "inne odbiorniki GPS na Bluetooth [w tym Navibe GB732] rozpoczynają namierzanie pozycji od razu po ich włączeniu. Dzięki temu zanim wyciągniemy palmtopa, zapniemy pasy i uruchomimy silnik, odbiornik często potrafi ustalić już nasze położenie. W przypadku Nokii musimy jeszcze włączyć PDA i odpalić program do nawigacji satelitarnej. (...) Sam układ odpowiedzialny za odbiór sygnału GPS pozostaje uśpiony do momentu nawiązania połączenia Bluetooth"

4) "Gorzej jest natomiast z samą współpracą odbiornika z PDA lub PC. Już na samym początku, zaraz po sparowaniu obu urządze pojawiła się pierwsza oznaka (...) braku komunikacji. Wtedy to musiałem LD-3W wyłączyć i ponownie uruchomić, by bezprzewodowe połączenie Bluetooth mogło być ustanowione. Bez tego ani AutoMapa ani VisualGPSce nie potrafił otworzyć portu COM, przypisanego do tego odbiornika. Później jeszcze kilka razy po rozłączeniu PDA od odbiornika ponowne próby nawiązania połączenia (bez wcześniejszego wyłączania GPSa) zakoczyły się fiaskiem."

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#6)
slawekmalbork Offline

Model Telefonu:
Nokia N97

Domyślnie 01-05-07, 20:35

Nie zgadzam sie z tym opisem a co do ładowarki to kazdy kto posiada telefon nokii tez posiada do niego ładowarke, która posiada uniwersalne złacze a dla posiadaczy starszych ładowarek jest przecież przejsciówka. Ponadto miałem juz trzy telefony nokia. 6670, 6630 a teraz mam N80 i nigdy nie miałem problemów z połaczeniem przez Bluetooth. Jeżeli urządzenia zostaną za pierwszym razem uwierzytelnione i sparowane połączenia sa nawiązywana automatycznie i za każdym razem bezproblemowo. Tak samo jest z namierzaniem pierwszej pozycji. Jeżeli mamy start na ciepło a LD-3W takowy posiada namierzenie pierwszej pozycji jest prawie natychmiastowe. A przy zimnym starcie to wiadomo każdy odbiornik potrzebuje troche wiecej czasu na namierzenie pierwszej pozycji.
Ponadto przy zakupie jakiegokolwiek odbiornika GPS najpierw trzeba sprawdzic jego kompatybilnośc z danym modelem telefonu, PDA czy laptopem bo wiadomo że nie wszystko chce ze wszystkim chodzic bez problemów. A nie odrazu mówic że sa problemy z łaczeniem urzadzeń.

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#7)
sliwku Offline
Nowy

Domyślnie 02-05-07, 17:03

przecież ja tutaj nie oceniam modeli tylko porównuje standardowe zestawy
a opis "zerżniety" jest od sprzedawcy który sprzedaje oba modele.
w tej chwili róznica miedzy nimi jest pewnie z 20-30zł i szczerze powiem ze pewnie nie ma róznicy w ich działaniu.
wadą nokii moga być potrzebne restarty. no i ładowarke może ma ale chyba nie sieciowo-samochodowa tylko jedną.
ja tam ciekawy byłbym gdyby podał ktos ciekawą alternatywe dla tych dwóch modeli.

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#8)
slawekmalbork Offline

Model Telefonu:
Nokia N97

Domyślnie 02-05-07, 17:14

Narazie jest mały wybór tego typu urządzeń wie wiele alternatyw to nie ma. Ale przy takim tępie rozwoju elektroniki szybko bedzie przybywało odbiorników innych firm.
A ja opisuje działanie odbiornika, który mam a nie suche dane producenta i naprawde nie mam do niego zastrzeżeń.

Nokia N95 8GB RM-320
FW-V31.0.015

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#9)
sliwku Offline
Nowy

Domyślnie 03-05-07, 08:16

no to ja równiez opiszę odbiornik na zywo a nie z opisu.
bateria "na zimno" trzyma bez problemu 7-10 dni. ja mysle ze jak komus krócej to tylko przez złe swormatowanie na poczatku.
w aucie nie podłaczam do ładowarki zawsze lece na bateriach. tródno mi oszacować ile wytrzymuje pracy ciagłej ale mniej wiecej uzywałem ostatnio z 5 dni pod rzad w tym pracy ok 8-9h
jak wsiadam do auta to właczam zanim włoże fona w uchwyt. jak odpalam tomtoma to juz sygnał mam
problemów puki co nie stwierdzam
mysle że najwazniejszy jest chip na jakim sa zrobione oba modele, a narazie jest w obu taki sam.

Odpowiedź z Cytatem
stare
  (#10)
slawekmalbork Offline

Model Telefonu:
Nokia N97

Domyślnie 07-05-07, 07:56

no własnie oba są na tym samym układzie wiec ich dokładnośc i parametry są takie same.

Nokia N95 8GB RM-320
FW-V31.0.015

Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania